Tilbyr hjelp med

Tilbyr hjelp med

Depresjon

Karakteriseres av lite energi, nedstemthet, håpløse tanker og lav  evne til å kjenne positive følelser. Dette kommer ofte som tegn på en overbelastning og en lekkasje i ditt følelsesliv. Å gjøre noe med det er sjeldent så enkelt som å tenke positivt eller ta seg sammen.

Ved å finne den emosjonelle overbelastningen eller lekkasjen sammen, kan vi både finne årsaken til at det skjer og via denne kunnskapen jobbe med å endre at det skjer, slik at du får tilbake kraften, vitaliteten og gleden i eget liv.

Komplisert sorg

Det å miste noen vi er glad i eller har en dyp relasjon til vekker sterke følelser i oss. Vi må som oftest igjennom en sorg ved slike tap. Noen ganger får vi svært kompliserte følelser knyttet til tapet, som gjør det vanskelig å bearbeidet det og komme videre. Dette kan f,eks skje ved tap av et familimedlem, kjæreste eller venner vi har et sammensatt forhold til, eller ved at sorgen trigger andre følelser i oss. Da vil det kunne være nyttig å oppsøke hjelp, fordi vi blir sittende i reaksjoner vi på egenhånd ikke kommer videre med. 

Sosial angst

Opplever du å bli var på deg selv og andre når du er rundt mennesker og at dette skaper ubehag? F.eks at hjernen din både vurderer hvordan du tar deg ut og hva andre trolig føler og tenker om deg i sosiale situasjoner og at dette ofte har et negativt fokus. Dette kaller vi sosial angst og det gjør samvær med andre vanskelig. Det blir naturlig å unngå sosiale situasjoner fordi man både blir redd, men også fordi man får lite ut av det sosiale samværet i denne tilstanden. Dette er det mulig å gjøre noe med.

Overdreven bekymring

Noen av oss kan oppleve å ha en hjerne som hele tiden bekymrer seg. Det er som den leter etter noe å være redd for og fokusere på. Dette kommer ofte sammen med kroppslig uro som bygger på hverandre. Den kroppslige uroen gjør hjernen mer engstelig, som gjør at den fokusere mer på skumle ting som kan skje, som igjen trigger mer kroppslig uro.

Å bryte denne spiralen er ofte en hjelpsom vei ut av denne tilstanden.

Angst og kroppslig uro

Mange går rundt med angst og uro i kroppen sin som om dette er deres normale tilstand. De er så vant til å ha angst i kroppen at de ikke legger merke til det lengre. Så lenge det er angst og uro i kroppen, kan vi ikke slappe av. Det er vanlig å få en rekke kroppslige plager, søvnvansker og hjernen blir overfokusert på bekymringer.

Det er fullt mulig å hjelpe hjernen i å regulere ned angst og uro, samt finne årsakene til at uroen er der, slik at uroen ikke fortsetter å trigges igjen og igjen.


Overveldende følelser

Følelser henger sammen, slik at en situasjon som i utgangspunktet trigger litt følelser, kan at med seg mer følelser fra liknende situasjoner tidligere. Derfor kan vi oppleve å få overveldende sterke følelser i situasjoner vi i etterkant ikke kan forstå at skulle trigge oss så mye. Når intensiteten på følelsene våre overgår kapasiteten vi har for tåle dem, blir vi ofte hektiske inni oss og vi kan utagere dem eller de imploderer inni oss. Her vil det hjelpe å å få bistad til å øke kapasiteten slik at hjernen ikke tyr til disse stragiene når følelsestrykket blir stort.


Relasjonelle utfordringer

Relasjoner kommer i mange former. På jobb, med vennene våre, partneren vår, med barna våre, med foreldrene våre osv. Relasjonene varierer i nærhet og hvordan de påvirker følelsene våre. De fleste opplever at det er de nære relasjonene som skaper de sterkeste reaksjonene i oss, på godt og vondt. En del mennesker opplever at det går fint i forhold til andre, inntil det blir for nært. Noen jobber bevisst og ubevisst med å holde emosjonell avstand til andre for å unngå kompliserte følelsesmessige reaksjoner. 

Avhengighet

Avhengig av alkohol, rusmidler, mat, trening, spill, sex eller pornografi? Avhengigheten får ofte en regulerende funksjon i livet, samtidig som den skaper sine egne vansker og begrenser livskvaliteten. Det finnes mange måter å jobbe med den på, men særlig nyttig er det å bryte den i en periode og parallelt se på hva som driver den/hva hjernen vår unngår ved å bruke dette mønsteret.

Kollegaveiledning

Tilbyr veiledning for de som jobber med samtaleterapi.


Traumer

Når vi opplever hendelser som trigger oss emosjonelt mer enn vi greier å håndtere setter det emosjonelle spor som gjerne trigges igjen og igjen i møte med liknende situasjoner. 

Dette kan bli veldig vanskelig, fordi vi er tilbøyelige til å enten unngå det traumtiske i forsøk på å beskytte oss selv, eller overeksponere oss selv for liknende situasjoner som kan bli retraumtiserende. 

I arbeid med traumer er det viktig å ha nok regulerende verktøy tilgjengelig slik at man kan eksponere seg trygt og på en måte som ikke blir retraumatiserende.

Fysiske plager

Har du plager av fysisk art som fastlege og den somatiske delen av helsevesnet ikke finner ut av?

Det er du ikke alene om. Smertetilstander, slitenhetsproblematikk, svakhet i kroppen, fordøyelse og mageproblemer, svimmelhet og konsentrasjonsvansker er vanlige vansker når kroppen prøver å håndtere følelser den ikke har kapasitet til å håndtere. Dette finner vi ut i løpet av en prøveterapi på 90 minutter.

Panikkangst

Noen av oss opplever det som at angsten angriper oss. At den både tar kvelertak og kontrollen, og at vi  dablir svimle. Vi kjemper i mot den og redselen for at andre skal se hva som skjer med oss, eller at vi skal bli gale eller til og med dø. Vi blir var på kroppen vår, stoler ikke lengre på den og blir redd for å trigge den. Vi begynner å unngå situasjoner f.eks offentlig transport eller trening. Panikkangst er en tilstand det er mulig å bli kvitt.

Søvnvansker

Søvnvansker er svært vanlig. Å sove dårlig et par dager i uken gjør store deler av befolkning. Opplever du derimot å sove dårlig i flere måneder i strekk, vil jeg anbefale å få hjelp. Det har ofte mange negative konsekvenser på din psykiske helse og bidrar til opprettholdelsen og utvikling av angst og depresjon. Psykoterapi er vist å ha bedre effekt for vedvarende søvnvansker enn medikamentell behandling.